Masina personala este o achizitie de care trebuie sa ai grija, iar daca iti place sa arate bine, trebuie sa stii ca are nevoie de o curatare profesionala din cand in cand. Aceasta operatiune include si curatarea jantelor, care, de foarte multe ori, sunt neglijate sau chiar intretinute necorespunzator. Din aceasta cauza apar oxidarea, petele uleioase si zgarieturile de care nu vei putea scapa foarte usor.

Daca iti doresti ca masina ta sa arate bine si sa fie in stare optima de functionare si esti atat de curajos incat sa o cureti singur, afla, in continuare, care sunt sfaturile specialistilor in acest sens.  

1. Tipuri de jante

Jantele pot fi de mai multe feluri, in functie de materiale, de compozitie, de greutate si de model. Cele mai des intalnite sunt cele turnate monobloc, adica dintr-o singura bucata. Mai exista si jantele forjate, care sunt realizate din mai multe componente, care permit schimbarea spitelor sau a designului – binecunoscutele spinnere.

1.1. Jante din aliaj

Jantele din aliaj sunt ideale pentru soferii care doresc sa isi intretina si sa iti „cosmetizeze” masina. Inainte de aparitia acestora, autoturismele sport si cele conduse de pilotii profesionisti la diverse competitii erau prevazute cu jante din magneziu, care aveau tendinta de a se oxida, erau mult prea fragile si trebuiau lacuite destul de des. 

Odata cu aparitia mai multor producatori pe piata, jantele din aliaj au inceput sa devina din ce in ce mai populare si sa aiba diverse modele, o greutate redusa si o rezistenta mai mare la soc, si asta datorita includerii aluminiului in compozitia lor. 

Specialistii recomanda folosirea unor jante din aluminiu, care sa respecte specificatiile tehnice ale producatorului auto si care sa fie realizate conform standardelor UE in acest domeniu.

1.2. Jante din otel (tabla)

Jantele din otel (tabla) sunt folosite in principiu ca set de schimb pentru sezonul rece, datorita rezistentei sporite la socuri. In plus, acestea sunt si extrem de accesibile. Mai mult, gaurile din jantele de otel ajuta la dispersarea caldurii degajate in timpul procesului de franare si la evitarea supraincalzirii sistemului ce ii poate provoca daune serioase masinii. 

Dezavantajul acestui tip de jante este greutatea care poate scadea nivelul de performanta a masinii. In plus, din punct de vedere estetic, nu sunt cele mai „aratoase”.

1.3. Jante hibrid

Jantele hibrid sunt un mix intre cele din otel (tabla) si cele din aliaj. Acestea au fost concepute pentru a avea structura celor de tabla, cu forma plina si cu un grad ridicat de rezistenta pe drumuri neasfaltate.  

Modelele hibrid au un design mai placut decat cele simple si, din punct de vedere estetic, se aseamana cu jantele din aluminiu. Acestea au anumite dimensiuni disponibile, cea de 17 inch fiind cea mai mare. In plus, in ceea ce priveste echilibrarea rotilor, jantele hibrid permit ca aceasta operatiune sa fie realizata mai tarziu decat in cazul celor din aliaj.

2. Curatarea jantelor din aluminiu oxidate

Ca si restul componentelor masinii, jantele si cauciucurile au nevoie de o curatare riguroasa din cand in cand. Jantele din aluminiu au o problema majora, mai exact oxidarea. Acest proces schimba aspectul oricarei masini, facand-o sa para murdara si veche. Desigur, poti sa folosesti produse speciale pentru prevenirea ruginii.

Iata care sunt etapele procedurii de curatare a jantelor de aluminiu:

  • Demonteaza pe rand rotile masinii.
  • Indeparteaza toate elementele detasabile, pentru a avea acces la toata suprafata jantei.
  • Foloseste agenti de curatare speciali pentru pete si murdarie in exces.
  • Curata jantele cu o perie moale, special conceputa pentru aceasta operatiune.
  • Sterge-le cu o carpa uscata sau cu o laveta din microfibra.
  • Repeta procesul pana cand acestea sunt perfect curate.
  • Clateste-le cu apa curata.
  • Dupa uscare, da fiecare janta cu polish.

3. Curatarea jantelor din tabla

Procesul de curatare a jantelor din tabla este extrem de asemanator cu cel al jantelor din aluminiu. Daca vrei sa folosesti produse de curatare de uz casnic, trebuie sa stii ca acestea nu sunt eficiente pentru murdaria care se strange pe suprafata rotilor.  

Petele de grasime si de gudron pot fi inlaturate folosind o solutie speciala de curatat, ceara si grasimi uscate. Inainte de a cumpara un produs de acest gen, asigura-te ca nu contine amoniac, acizi sau substante chimice anhidre (deshidratate). Acestea pot coroda prematur jantele si cauza oxidarea in exces si pierderea luciului. 

Asadar, orice fel de jante ai avea, este nevoie ca acestea sa fie curatate cu rigurozitate la o anumita perioada de timp. Fie ca faci singur intreaga operatiune, fie ca mergi cu masina la o spalatorie auto, asigura-te ca aceasta este ingrijita corespunzator si ca nu vei avea probleme in timp din cauza neglijentei.

Sursa foto: Shutterstock.com

(Visited 2.727 times, 1 visits today)