Cum curatam si intretinem pielea auto
Pielea auto are nevoie in mod traditional de ingrijire regulata pentru a-si pastra supletea si aspectul de nou. Practic sa folositi produse profesionale dedicate pentru pielea auto!
Cuprins
Tratamente neconventionale
De ce sa nu tratam pielea auto cu lapte doina si alte produse specifice pentru pielea umana?
Aud din pacate aceasta intrebare mai des decat imi doresc. Practic daca solutiile sunt bune si hidrateaza pielea umana, de ce nu ar fi bune si pentru pielea auto? Pai…………….in primul rand pentru ca pielea umana este un organism viu. Pe cand pielea auto este piele de origine animala tabacita si tratata, inclusiv vopsita pentru protectie aspect placut!
Lucru de altfel foarte important. Nu putem trata si hidrata pielea auto cu un produs facut pentru uz uman. Cand veti folosi crema Doina, nu veti face altceva decat sa imbacsiti pielea si sa atrageti mizeria mai rapid! Deci……..NU!!!!!
Alcantara este acelasi lucru cu pielea auto?
Nu! Alcantara este un compus sintetic de regula folosit in autoturisme sport si/sau de lux. Se curata cu produse specifice.
Cate tipuri de piele auto sunt?
Pielea auto, este folosita inca de la inventarea autoturismului. Iata cateva tipuri de piele ce se folosesc in mod curent.
Pielea vopsita
Este pielea folosita in mod curent in masinile moderne. In urma prelucrarii pielea se vopseste folosind vopsea speciala pe baza de apa impreuna cu un strat de lac superior care intial este mat, dar poate fi vopsit peste pentru a schimba gradul de luciu. Prin vopsire, pielea este partial protejata impotriva factorilor de mediu, inclusiv devine impermeabila. Se curata cu produse specializate si se hidrateaza pentru a preveni craparea si deteriorarea prematura.
Pielea de tip Anilina
Se refera de fapt la finisarea la care este supusa pielea auto. Anume: la faptul ca vopseaua folosita trebuie sa fie solubila in apa. De regula procesul de vopsire nu acopera imperfectiunile si alte greseli din piele. De aceea doar cele mai scumpe masini primesc acest tratament premium!
La nivel de an 2019 pielea de tip anilina este destul de rar intalnita pe automobilele de serie, datorita reglementarilor de mediu din domeniu.
Acest tip de tratament fiind destul de pretentios de aplicat, si nu foarte prietenos cu mediul inconjurator. Se trateaza cu substante specializate folosite pentru pielea de tip anilina.
Pielea de tip Napa
Este un tip de piele tabacit inainte de a fi folosita in interioarele auto. Numele de Napa provine de la Napa Valley din California, locul in care Emanuel Manasse a inventat acest tip de piele tabacita. Pielea Nappa este de regula o piele premium foarte moale la atingere. Folosita de regula in interioare de masini exclusiviste sau foarte scumpe. Se curata si ingrijeste folosind aceleasi substante ca si pentru pielea vopsita!
Pielea intoarsa sau suede
Asa cum mai este cunoscuta a fost folosita intens in interioarele auto din anii 50-70′. In special in Statele Unite. Este o piele destul de pretentioasa la intretinere iar in timpuri moderne sa renuntat aproape complet la folosirea ei. Se curata cu acleasi subtante ca si pielea anilina.
De ce sa curatam pielea auto?
Pe scurt si in concret: Curatam si ingrijim pielea auto pentru ca fiind poroasa mizeria se acumuleaza in pori.
Lipsa de ingrijire se traduce printr-o durata mai scurta de serviciu, prin uscarea si implicit craparea prematura a pielii. O piele ingrijita va arata mereu ca noua. Supla si perfect neteda!
Cum curatam si intretinem pielea auto?
Practic operatiunea se imparte in doua parti
Curatarea:
Inainte sa hidratam pielea, este bine sa o curatam folosind substante specializate pentru fiecare tip de piele in parte. Curatarea regulata a suprafetelor din piele mentine supletea si integritatea suprafetelor din piele. Orice fel de substanta veti folosi aveti grija sa verificati compatibilitatea cu suprafata curatata curatand initial un loc ascuns vederii!
Folositi un APC, sau o substanta dedicata pentru curatarea pielii. Chiar si spuma daca asta va doriti. Incercati sa curatati mereu pielea folosind cea mai putin invaziva metoda. De regula folosind o laveta de microfibra sau un aplicator din microfibra. In cazul in care pielea este mai murdara puteti folosi o perie specializata pentru a agita substanta, iar in cazuri extrem puteti folosi un solvent pentru piele impreuna cu bureti abrazivi. Acest lucru se face doar atunci cand gasim transfer de culoare pe piele vopsita in culori deschise.
De regula solutiile profesionale laza in urma reziduri, prin urmare va recomandam sa clatiti suprafata folosind apa deionizata ( sau macar filtrata). Prin clatire pielea ramane perfect curata si este gata pentru urmatoarea etapa!
Hidratarea si protectia
Pentru a ramane perfect supla si a face fata sarcinilor zilnice pielea trebuie hidratata si protejata. Se hidrateaza pentru a-si mentine elasticitatea si se protejeaza pentru a preveni aparitia petelor si a altor contaminanti. Inclusiv tranfer de vopsea de pe blugi sau alte haine.
Aplicarea solutiei de hidratare se face cu ajutorul unui aplicator din microfibra sau din burete. Solutia trebuie aplicata uniform pentru a se absorbi complet in stratul de piele.
Protejati pielea doar cu materiale specializate pentru a prevenit schimbarea nuantei sau patarea acesteia. Cititi mereu eticheta sau fisa tehnica disponibila.
Cat de des intretinem pielea?
Raspunsul pe scurt: cat de des este nevoie, insa incercati sa dezvoltati o rutina. Practic sa aveti un interval de timp. Sa zicem odata la 2-3 luni cand va apucati si curatati, hidratati si protejati pielea.
Odata stabilita rutina, pastrati obiceiul atat iarna cat si vara. O rutina meticuloasa se va cunoaste peste ani atunci cand pielea va imbatrani.