O masina de polish orbitala este cel mai bun prieten al oricarui incepator dar si al unui profesionist.

Domenii de utilizare

La ce o pot folosi?

Practic utilizarile ei sunt nelimitate de la corectii de vopsea (polish), si pana la hartie abraziva. Poate fi folosita pe vopsea, faruri, elemente cromate. Chiar si pe sticla.

Evident, la fel de bine o puteti folosi impreuna cu un burete foarte moale si cu celula inchisa pentru a aplica ceara/sealant/nano coating.

Cunostiintele mele sunt zero, ce pot sa stric cu ea?

In principiu fiind o masina orbitala, aceasta nu prea are cum sa te incurce prea tare, si nu are cum sa iti arda vopseaua, de exemplu.

Totusi la fel ca orice scula electrica este bine sa urmam niste precautii inainte de a ne apuca de lucru.

Ce trebuie sa fac inainte sa ma apuc de lucru?

In mod evident, trebuie sa ai la dispozitie accesoriile necesare: talere, bureti, lavete de microfibra, paste abrazive, ceara s.a.m.d

Daca ai tot ce iti trebuie, mai trebuie doar sa te asiguri ca esti in siguranta: Verifica daca prizele sunt in regula si daca masina are impamantare de la priza.

Ar fi de preferat sa porti ochelari si o masca (just in case). Insa poate cel mai important ar fi sa nu uiti ca lucrezi cu o scula electrica ce primeste 220V de la priza. Prin urmare umezeala este cel mai mare pericol. Mainile umede dar si umezeala din locul unde lucrezi.

Cum lucreaza o masina orbitala fata de o masina rotativa?

Asa cum puteti vedea si in poza de mai jos, miscarea celor doua masini este destul de diferita. Practic o masina rotativa face miscari constante la fel ca o bormasina sau ca un flex. Miscarea de rotatie desi are o putere foarte buna de corectie lasa in urma multe defecte si incinge suprafetele de lucru foarte puternic. Lucru pe care nu il intalnim la fel de pregnant si la Dual Action. Sau orbitala asa cum mai este cunoscuta.

In functie de oscilatia orbitei de al 2 mm pana la 21 mm in unele cazuri, desenul de mai jos se schimba.

Datorita orbitei mari, masinile orbitale de regula necesita bureti si discuri abrazive speciale. Nu incercati sa lucrati cu bureti pentru rotativa pe masinile orbitale.

Cursuri de specialitate

Trebuie sa urmezi cursuri specializate pentru a folosi o masina orbitala?

Daca nu intentionezi sa o folosesti intr-un mediu profesionist, NU! Cel mai probabil acest tutorial impreuna cu pleiada de informatii disponibile pe YouTube iti vor fi de real folos.

(Visited 2.107 times, 1 visits today)