Daca esti pasionat de masina ta si o duci regulat la revizii si la spalatorie, insa nu ai acordat o atentie deosebita tapiteriei, este momentul sa privesti mai atent acest lucru, pentru ca, urmand cativa pasi simpli, te poti bucura din nou de un aspect ireprosabil, fara prea mult efort sau costuri ridicate.

Chiar daca iti doresti sa faci o curatare a masinii la un centru specializat sau esti suficient de curajos sa o faci acasa, in acest articol vei regasi toti pasii de spalare a interiorului autoturismului, precum si recomandari de solutii, dar si avantaje sau dezavantaje pentru fiecare tip de tapiterie in parte, astfel incat sa ai o imagine completa asupra acestui domeniu.

Specificul tapiteriei auto

Tapiteria este elementul central ce asigura confortul tau si al pasagerilor pe care ii ai in masina. Insa, de multe ori, mirosurile neplacute, petele sau praful excesiv strica aceasta experienta placuta de a calatori. In plus, o igiena precara in interior poate afecta sanatatea familiei tale, din cauza mucegaiului ascuns in mocheta sau a acarienilor prezenti in stofa. 

Tipuri de tapiterie auto

 Majoritatea soferilor isi impart preferintele intre doua mari tipuri de tapiterii auto:

  • tapiteria din piele –  chiar daca achizitia implica un cost mai ridicat, pielea ramane un simbol al masinilor de lux. Indiferent ca este perforata sau mata, aceasta ofera eleganta si un aspect premium autoturismului tau.
  • tapiteria din material textil – cea mai comuna alegere pentru majoritatea masinilor ramane tapiteria din stofa. O poti gasi intr-o varietate mare de culori si modele, ofera un confort sporit pasagerilor, este mai usor, de intretinut iar costurile de achizitie sunt mai mici. 

Indiferent de alegere, fiecare tip de tapiterie are nevoie de ingrijire dedicata. Pentru cea din piele este indicat sa faci un proces complet de curatare si hidratare o data la 3-4 luni, iar pentru cea din material textil, minimum o data la 12 luni. In acest fel, printr-o spalare profunda si regulata, vei prelungi durata de viata a materialului si te vei bucura de un confort superior timp indelungat.

Avantaje si dezavantaje ale tapiteriei din piele

Daca esti adeptul tapiteriei din piele, exista atat avantaje, cat si dezavantaje, pe care e bine sa le cunosti. 

Avantajele tapiteriei din piele:

  • Aspect premium;
  • Este impermeabila;
  • Nu retine mirosurile neplacute;
  • Se curata usor.

Dezavantajele tapiteriei din piele:

  • Nivel scazut de confort (rece iarna, fierbinte vara);
  • Are nevoie mai des de intretinere (hidratare pentru evitarea crapaturilor);
  • Pret ridicat.

Avantaje si dezavantaje ale tapiteriei din material textil

Daca te gandesti sa iti schimbi masina si ai de ales intre tapiteria din piele si cea din material textil, este bine sa cunosti si care sunt avantajele si dezavantajele acestei alegeri.

Avantajele tapiterie din material textil:

  • Gama larga de culori si texturi;
  • Pret mai mic;
  • Confort sporit.

Dezavantajele tapiteriei din material textil:

  • Se murdareste mai repede;
  • Retine praful; 
  • Retine mirosurile neplacute;
  • Se decoloreaza mai rapid.

Curatarea profesionala a tapiteriei

Exista o intreaga stiinta in industria auto ce se ocupa cu detailing-ul de interior. Specialistii in domeniu folosesc aparatura profesionala si substante specifice in functie de tipul de pete sau de tapiterie. Secretele lor le poti afla si tu si te poti inspira din pasii pe care ii fac pentru a intelege procesul corect de curatare.

De cele mai multe ori, oamenii ajung la spalatoriile profesionale pentru ca doresc sa scape de petele inestetice de pe banchete sau de pe scaune. Daca nu ti-ai curatat tapiteria masinii niciodata pana acum, poti afla mai departe care este procesul de spalare dintr-un centru specializat. 

Curatare tapiterie – plafon auto

Procesul de curatare a masinii incepe de jos in sus. Plafonul acesteia este la fel de important precum podeaua, insa curatarea lui este diferita.

In primul rand, tapiteria plafonului este cea mai sensibila la spalare, existand riscul de a se desprinde destul de usor daca se aplica o forta de extractie puternica, cum ar fi un aspirator. 

In plus, o umiditate mare va afecta adezivul cu care este prinsa tapiteria si aceasta, din nou,  se poate dezlipi. De aceea, se curata bland cu lavete din microfibra, fara perii aspre si fara multa umezeala. De obicei, se aplica o substanta cu consistenta de spuma, care se lasa sa actioneze cateva minute si apoi este indepartata prin miscari liniare. 

Curatare tapiterie – scaune si banchete auto

Spalare tapiterii Auto

Dupa aspirarea uscata a mochetelor si a banchetelor, acestea sunt pregatite cu perii speciale, care ridica la suprafata murdaria. Apoi, pentru petele persistente, in functie de materialul din care este fabricata tapiteria, se aplica agenti de curatare in profunzime si se lasa sa actioneze. In aceasta etapa sunt incluse si fetele de usi care, de obicei, contin portiuni acoperite cu material. 

In continuare, se pre-limpezeste intreaga zona cu substante specifice si apoi se extrage murdaria cu ajutorul aspiratorului de injectie-extractie. La final, daca este nevoie, suprafata se usuca cu un uscator profesional, pentru a evita mirosurile neplacute. 

Dupa curatare, se aplica tratamente speciale, fie pentru hidratare, daca tapiteria este din piele, fie pentru impermeabilizare, daca este din material textil.

Odata curatata tapiteria, urmeaza intretinerea aerului conditionat, pentru ca este locul perfect in care bacteriile si virusii se pot dezvolta in voie. Folosind anumiti aerosoli ce sunt trimisi in instalatie, sistemul de climatizare este curatat, se elimina mirosurile neplacute si se impiedica dezvoltarea altor microorganisme patogene. 

Curatare mocheta auto

Curatat Tapiterie Masina

Mocheta din masina este cea mai uzata parte din autoturism pentru ca umezeala si mizeria pe care pasagerii o au pe incaltaminte ramane pe podea, ducand in timp la mucegai si pete greu de eliminat. 

Centrele profesionale de curatatorie pentru masini detin aparate speciale de aspirare a mochetelor, cu spalare concomitenta. Odata efectuat acest proces, se aeriseste bine autoturismul, pentru ca mocheta sa se poata usca in totalitate. 

De asemenea, specialistii recomanda folosirea covoraselor auto din cauciuc, pe care le poti aseza peste mocheta, mai ales in sezonul rece, cand umezeala este mare, pentru a preveni mucegaiul, mirosul neplacut, chiar si rugina pe podeaua masinii. 

Daca totusi mocheta este foarte deteriorata sau exista un miros persistent pe care nu reusesti sa il elimini, cel mai bine este sa o schimbi. Ai grija sa verifici si posibilele scurgeri ce pot umezi in continuare chiar si materialul nou – asigura-te ca plafonul masinii este bine izolat, ca trapa se inchide si geamurile intra corect in chedere. Chiar daca sunt mici detalii, in timp, aceste situatii pot dauna grav autoturismului tau, pentru ca umezeala se acumuleaza in masina si cel mai adesea ramane in podea, ingreunand prevenirea ruginii si a mucegaiului. 

Curatarea tapiteriei acasa

Daca iti iubesti atat de mult masina incat nu ai da-o pe mana nimanui, nici pentru a fi curatata, atunci este bine sa stii ca exista solutii profesionale pentru spalarea si uscarea tapiteriei auto, pe care le poti achizitiona, pentru o ingrijire impecabila, fara efort.

Rezultatele pe care le vei obtine depind in mare masura de vechimea petelor de pe material, precum si de urmarea atenta a pasilor de curatare. In plus, alege o zi insorita pentru acest proces, vei vedea mai bine urmele de murdarie, iar tapiteria se va usca mai rapid. 

Aspirarea tapiteriei auto

Inainte de spalarea propriu-zisa a tapiteriei, este indicat sa aspiri foarte bine suprafetele. Daca folosesti aspiratorul casnic, este bine sa cauti capetele inguste ale acestuia, cu care vei reusi sa cureti colturile mochetei, plafonul si imbinarile banchetei sau ale scaunelor. 

De asemenea, inainte de aspirare, asigura-te ca aerisesti bine masina si nu exista semne de umezeala. 

Spalarea tapiteriei auto din piele

Curatare Tapiterie Piele Auto

Procesul de spalare a tapiteriei este diferit, in functie de materialul din care aceasta este fabricata. Cea din piele are adeptii sai, avantajul major al acesteia fiind cel estetic. 

Majoritatea masinilor de lux au interior din piele, pentru ca ofera senzatia de produs premium, fiind fina si moale la atingere. In plus, curatarea acesteia, in cazul micilor incidente, este mult mai facila, pentru ca este impermeabila. Totusi, vara, banchetele si scaunele auto se incalzesc destul de mult, iar pe timpul iernii acestea raman foarte reci. 

Revenind la metodele de curatare ale tapiteriei din piele, chiar daca se murdareste mai greu, aceasta are nevoie de ingrijire speciala pentru a evita crapaturile si decolorarea datorate uzurii si razelor UV.

Cel mai indicat este sa folosesti o solutie special conceputa pentru intretinerea suprafetelor auto din piele, ce va hidrata in profunzime materialul si va preveni uscarea acestuia si, implicit, crapaturile. 

Pentru aplicare, foloseste un burete fin sau o laveta din piele de caprioara si intinde solutia pe toata suprafata banchetelor si a scaunelor auto. In functie de produs, este important sa lasi lichidul sa actioneze atat cat este indicat pe recipient si sa folosesti o cantitate suficienta. 

De asemenea, este important sa repeti acest proces minimum de 3 ori pe an, atunci cand se schimba anotimpurile. 

Nu uita ca pielea se deterioreaza foarte repede din cauza soarelui si cel mai indicat este sa parchezi masina in zone umbrite sau sa folosesti mereu un parasolar care sa respinga razele UV.  

In cazul in care pielea este deja crapata sau scorojita, din pacate nu exista o solutie care sa repare crapaturile. Cel mai bine este sa te gandesti la o retapitare sau la folosirea unor huse de protectie. 

Spalarea tapiteriei auto din material textil

Curatat Tapiterie Auto

Pentru tapiteria din material textil, exista mai multe sanse ca aceasta sa-si recapete prospetimea. Spre deosebire de cea din piele, retine mai mult mirosurile neplacute, parul de animale sau petele, insa folosind solutia potrivita vei improspata rapid suprafata si ii vei reda stralucirea.

Dupa aspirarea completa, pulverizeaza solutia de curatare si las-o sa actioneze timpul indicat pe recipient. Surfactantii activi din produs vor ajuta la ridicarea la suprafata a mizeriei din interiorul fibrelor textile, indiferent ca este velur sau mocheta. La final, indeparteaza reziduurile cu o laveta din microfibra sau cu aspiratorul. Poti folosi acest produs atat pe banchete si scaune, cat si pe plafonul autoturismului sau pe covorase. 

Curatarea profunda a tapiteriei

Petele impregnate in tapiteria textila, murdaria veche, acarienii si mirosurile neplacute sunt greu de eliminat daca nu detii un aspirator profesional cu injectie-extractie. Acest echipament injecteaza apa cu detergent in straturile profunde ale tesaturii si o extrage apoi printr-o aspirare puternica. 

De obicei acest tip de aspirator are scop industrial si se regaseste in centrele de detailing auto sau spalatorii. Daca te gandesti sa achizitionezi un astfel de aparat, costul este destul de ridicat, insa il poti folosi si pentru tapiteriile din casa, indiferent ca vrei sa cureti draperii, canapele, covoare sau scaune. 

Daca nu doresti totusi sa investesti intr-un astfel de produs, poti apela la servicii specializate de curatat tapiterii auto si la un cost mult mai redus vei obtine rezultate remarcabile, chiar si pe cele mai incapatanate pete.

Sfaturi pentru curatarea tapiteriei auto

Inainte de orice proces ce implica intretinerea interiorului masinii, este bine sa tii cont de anumite reguli simple:

  • Inainte de a trece la curatarea umeda cu o solutie pentru tapiterie, intotdeauna aspira bine suprafata ce va fi spalata;
  • Nu lasa petele sa ramana mult timp pe materiale – cu cat le cureti mai repede, cu atat se vor indeparta mai usor;
  • Nu folosi apa fierbinte pentru spalarea tapiteriei;
  • Nu folosi apa sub presiune sau abur; 
  • Curatarea tapiteriei nu este suficienta: foloseste la final un spray impermeabil pentru cea textila sau un balsam protector pentru cea din piele, astfel incat materialul sa ramana protejat pentru mai mult timp;
  • Dupa spalarea tapiteriei, aeriseste masina minim 4 ore pentru o uscare completa si evitarea mirosurilor neplacute.

Solutii pentru curatarea tapiteriei textile

Majoritatea masinilor detin tapiterie din material textil, care se poate murdari destul de usor. Daca nu este protejata cu huse detasabile, tapiteria are nevoie de o curatare regulata, cel mai indicat fiind sa o speli minimum o data pe an, folosind produse special destinate materialului din care este fabricata. 

Daca te-ai intrebat cu ce poti curata tapiteria auto de petele de grasime, cafea sau ceai, afla ca acestea sunt rapid eliminate folosind o solutie de curatare in profunzime, care ridica la suprafata mizeria fara a decolora materialul. Reziduurile pot fi apoi aspirate rapid cu un aspirator clasic sau mobil. Nu uita sa cureti inclusiv centurile de siguranta si covorasele din material textil.  

Solutii pentru curatarea tapiteriei din piele

Tapiteria din piele de multe ori este o investitie majora in confortul si aspectul masinii tale. Insa multiple incidente se pot petrece, mai ales daca ai in spate doi copii carora le plac gustarile pe drum. 

Pe langa micile accidente, razele soarelui sunt si ele un factor ce deterioreaza in timp aspectul tapiteriei. O solutie de compromis este sa folosesti huse, insa si ele vor proteja doar partial. 

Spre deosebire de alte tipuri de piele, cea folosita in tapiteria auto este mult mai fina si mai sensibila, insa are aceleasi nevoi de hidratare si curatare blanda.  

Inamicul numarul 1 al produselor din piele este apa, de aceea solutiile de intretinere pentru piele auto sunt de fapt lotiuni puternic hidratante, ce redau stralucirea si supletea originala, cu un continut scazut de apa.      

Curatarea materialelor plastice si a bordului

Curatarea Tapiterii Auto Solutii

Elementele din plastic ale masinii, fie ca sunt fantele de aer conditionat, fie butoanele de pe portiere, torpedoul sau elemente din consola de bord, au nevoie de o ingrijire speciala, mai ales ca sunt foarte des atinse si se murdaresc rapid. 

Pentru inceput, este important sa ai un burete special pentru plastic, pe care sa il folosesti doar pentru aceste zone. De obicei este realizat din microfibra, fiind destul de maleabil, astfel incat sa poata patrunde in zone greu accesibile si sa curete in profunzime. 

La fel de important este sa achizitionezi o solutie tip Dressing care ajuta la curatarea profunda a porilor din plastic si de pe bord, ce va proteja permanent suprafata impotriva murdariei si a razelor UV. 

Întretinerea chederelor

Intretinere Chedere

Chederele auto sunt extrem de importante pentru ca asigura izolatia fonica si termica a masinii tale, protejand in acelasi timp tapiteria de umezeala. De obicei sunt fabricate din cauciuc, iar cu timpul ele se pot uza, din cauza diferentelor de temperatura, a apei sau a substantelor de curatare corozive. 

Pentru intretinerea chederelor si extinderea duratei de viata a acestora, exista solutii special destinate pentru aceste zone, astfel incat ele sa nu mai inghete pe timpul iernii si sa reziste la intemperii. In plus, cu acestea poti curata si presurile auto din cauciuc, precum si anvelopele.   

In concluzie, curatarea tapiteriei nu este un proces atat de dificil daca folosesti produsele potrivite si respecti cativa pasi simpli. Daca alegi o curatare profesionala, acum stii la ce sa fii atent atunci cand selectezi spalatoria auto ce se va ocupa de masina ta. 

Daca alegi sa igienizezi autovehiculul acasa, foloseste doar produsele special destinate curatarii profesionale si fii atent la tipurile de materiale pe care le vei spala. Tapiteria din piele are nevoie de atentia ta tot timpul – sa o feresti de soare si de umezeala, sa o hidratezi corespunzator; sa nu o perforezi; cea din material textil, de asemenea, trebuie curatata imediat ce s-a murdarit pentru a nu risca pete persistente imposibil de eliminat. 

Pana la urma, sa igienizezi corect masina este un semn de respect si de sanatate pentru tine si pasagerii tai!    

sursa foto: shutterstock.com

(Visited 7.425 times, 1 visits today)