Siguranta la volan trebuie sa fie o prioritate pentru orice sofer, prin urmare, de fiecare data cand conduci, este esential sa te asiguri ca vei circula in conditii de siguranta. Un element important, pe care trebuie sa-l verifici in mod recurent, este sistemul de iluminare al autovehiculului, in special daca te deplasezi pe timp de noapte. 

In timp, lumina UV, praful si murdaria de pe drum pot provoca matuirea farurilor, insa, din fericire, aceasta este o problema pe care o poti rezolva singur acasa. Afla, in continuare, tot ce trebuie sa stii despre polisarea farurilor, inclusiv cateva sfaturi de la specialisti pentru o curatare perfecta.   

1. Care sunt principalele cauze ale incetosarii farurilor?

Probabil ai observat ca, in timp, farurile tale devin mate, indiferent de cat de mult si de bine le speli. Specialistii spun, insa, ca matuirea sau incetosarea acestora nu apare din cauza unei curatari defectuoase, ci a urmatorilor factori de risc:

  • Oxidare

Expunerea repetata la radiatiile UV reprezinta principalul motiv pentru care farurile acrilice se oxideaza. Chiar daca acestea sunt prevazute cu un strat superior de protectie, in timp, lumina puternica a soarelui uzeaza invelisul protector, determinand ingalbenirea plasticului si cauzand incetosarea.

  • Pietris, nisip si resturi de pe drum

In timpul mersului, de pe asfalt pot sari pietricele, particule de nisip sau alte resturi care lovesc farurile. Zgarieturile si crapaturile provocate de acestea pot fi cauza aspectului tulbure al luminilor auto.   

  • Murdarie si substante chimice

In timp, pe lentilele farurilor se formeaza un strat subtire de murdarie si substante chimice, care intuneca fasciculul de lumina.

  • Vapori de apa

Farurile sunt prevazute din fabricatie cu un strat impermeabil, insa, in timp, acesta se deterioreaza, formandu-se un condens in interiorul obiectivului, pe care nu-l poti evita. Picaturile de apa imprastie raza de lumina, reducand vizibilitatea, in special pe timp de noapte

2. Polisarea farurilor acasa: mitul pastei de dinti

Pasta de dinti este o substanta abraziva si de aceea este in teorie eficienta pentru polisarea farurilor. In realitate, farurile foarte afectate nu vor putea fi clarificate doar cu ajutorul pastei de dinti. Si totusi, daca te incumeti, iata cum trebuie sa procedezi:

  • Spala inainte farurile cu apa si sapun si lasa-le sa se usuce bine.
  • Protejeaza piesele din jurul lor cu o banda adeziva, pentru a nu fi afectate in timpul procesului de lustruire.
  • Aplica o cantitate suficienta de pasta de dinti pe fiecare far si freaca bine cu o carpa moale si umeda, folosind miscari circulare. Repeta procesul de cate ori consideri ca este necesar.
  • Clateste apoi farurile cu apa si sapun, pentru a inlatura toata pasta de dinti.
  • Cu o carpa curata, aplica pe faruri, cu miscari circulare, un strat protector de ceara, pentru a le proteja de alte posibile incidente. La final, clateste din nou cu apa.

3. Alte trucuri rapide pentru polish faruri auto cu materiale pe care le gasesti chiar la tine acasa

Pe langa pasta de dinti, exista si alte solutii ingenioase pentru polisarea farurilor. Iata care sunt acestea:

  • Solutie pe baza de bicarbonat de sodiu

Amesteca 5 linguri de bicarbonat de sodiu cu suficienta apa cat sa obtii o pasta, apoi aplica compozitia pe ambele faruri cu un burete sau cu o carpa moale. Lustruieste-le bine cu miscari circulare si apoi clateste-le cu apa si sapun.

  •  Baie de otet

Scoate farurile si inmoaie-le in otet alb timp de o ora. Freaca bine murdaria cu un burete dur si, cand observi ca sunt curate, monteaza-le la loc.

  • Kit profesional de polish faruri auto

Pentru a obtine un rezultat optim, urmeaza intocmai instructiunile de pe kitul de polish faruri. Pe masura ce le slefuiesti, verifica daca farurile, atunci cand sunt umede, mai prezinta zgarieturi sau asperitati. In cazul in care inca mai sunt probleme, continua sa le slefuiesti pana la omogenizare. Pentru protectia suprafetei din jurul farurilor, poti aplica o banda adeziva, insa, atunci cand o desprinzi, trebuie sa fii atent sa nu se ia vopseaua.  

Pe tot parcursul slefuirii, ai grija ca farurile sa fie umede. Pentru acest lucru, foloseste un pulverizator, o galeata cu apa sau un furtun. Dupa ce ai realizat polisarea, asigura-te ca  acestea sunt complet uscate, inainte de a aplica dispozitivul de etansare.

4. Cum poti preveni incetosarea farurilor?

Daca esti foarte prudent, poti preveni intr-o oarecare masura procesul de uzura a farurilor. Iata ce trebuie sa faci:

  • Pe cat posibil, parcheaza masina intr-un garaj sau undeva la umbra. Daca feresti farurile de soare, poti evita deteriorarea acestora din cauza luminii ultraviolete.
  • Spala farurile cu un sampon special pentru auto in fiecare trimestru. In acest fel, poti impiedica acumularea de acizi si de murdarie, care, in timp, provoaca ingalbenirea acestora.

Asadar, polisarea farurilor auto este un proces care se poate realiza si acasa, de conducatorii auto, cu solutii pe care le gasesti chiar la tine in raft sau cu unele profesionale. Cu toate acestea, trebuie sa fii foarte atent ca sa nu provoci mai multe daune decat reparatii. Tine cont de aceste sfaturi si nu vei intampina probleme sau cere parerea unui specialist pentru ca farurile masinii tale sa fie ca noi.

Sursa foto: Pixabay.com

(Visited 5.778 times, 1 visits today)